Ontdek wat de voor- en nadelen van een slimme meter zijn

Tegenwoordig beschikken steeds meer huishoudens over een slimme meter. Een slimme meter is een digitaal instrument waarmee stroom- en gasmeterstanden eenvoudig op afstand kunnen worden uitgelezen door de netbeheerder. Dit kan handig zijn, maar een slimme meter heeft ook nadelen. Overweegt u een slimme meter aan te schaffen? Caan Installatie & Afbouw licht de voor- en nadelen van een slimme meter uit, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen van een slimme meter

Een slimme meter maakt het dus mogelijk dat stroom- en gasmeterstanden op afstand kunnen worden uitgelezen door de netbeheerder. Hierdoor is het niet langer nodig om zelf meterstanden te noteren en door te geven. Dat bespaart u aanzienlijk veel tijd. Daarnaast worden de meterstanden veel nauwkeuriger gemeten door een slimme meter. Een slimme meter geeft u handige informatie over uw energieverbruik, waardoor u uw verbruik beter kunt beheren. Heeft u zonnepanelen op uw dak? Dan geeft de slimme meter ook aan uw energieleverancier door wat u teruglevert aan stroom. Een slimme meter heeft dus veel voordelen. Maar zitten er ook nadelen aan het hebben van een slimme meter?

Nadelen van een slimme meter

Uiteraard is het versneld aanvragen van een slimme meter niet gratis. Wat het versneld aanvragen van een slimme meter kost, verschilt per netbeheerder. In bepaalde situaties wordt een slimme meter kosteloos geplaatst, zoals bij nieuwbouw, grondige renovaties en een ingeplande, reguliere vervanging. Een ander nadeel van een slimme meter is dat uw privacy wordt ingeperkt. De netbeheerder kan dan namelijk iedere twee maanden zien hoeveel stroom u heeft verbruikt. Maar gelukkig is de inperking van de privacy beperkt. De meterstanden worden maar een aantal keren per jaar uitgelezen. Bovendien kan de netbeheerder geen relatie leggen tussen uw verbruik en de elektrische apparaten in uw huishouden. Het is dus niet zo dat de netbeheerder aan de hand van uw verbruik kan zien of u thuis bent of niet.

Is een slimme meter verplicht?

Heeft u nog geen slimme meter? U kunt uw oude meter blijven gebruiken zolang deze goed werkt. Krijgt u van uw netbeheerder een aanbod om de oude meter te vervangen door een nieuwe meter? Dan kunt u daar natuurlijk voor kiezen. Maar een slimme meter is niet verplicht. U kunt het aanbod dus afwijzen. Onthoud wel dat het aanbod van uw netbeheerder eenmalig is. Als u het aanbod weigert en later alsnog een slimme meter wilt, zult u de kosten hiervan zelf moeten betalen.

Wel het aanbod accepteren, maar niet op afstand uit laten lezen

U kunt er ook voor kiezen om het aanbod van de netbeheerder te accepteren, maar de functie voor het op afstand uitlezen van de meterstanden uit te schakelen. U heeft dan wel gratis een slimme meter, maar blijft toch zelf de meterstanden noteren en doorgeven. Verder ontvangt u geen overzicht van uw verbruik. Wilt u in de toekomst toch gebruik maken van de slimme meter? Dan kan dat.

Wat als ik al een slimme meter heb?

Heeft u op dit moment al een slimme meter? Maar wilt u liever een reguliere meter? Dan kunt u ervoor kiezen om uw slimme meter te laten verwisselen voor een reguliere meter. Neem hiervoor contact op met uw netbeheerder. Hier zullen wel kosten aan verbonden zijn.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de slimme meter? Of heeft u er vragen over? Neem gerust contact op met Caan Installatie & Afbouw. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0341 428 444 en via de mail op info@caaninstallatie.nl.

Contact