Hoe zit het nou eigenlijk met… Aardgas?

“Hoe moet dat met Nederland als straks de kranen dicht gaan? Vanaf 2050 mogen we geen aardgas meer in onze huizen verstoken. Maar waarom is dat eigenlijk? Hoe gaan we dan koken en stoken?”

Veertig procent van de energie wat we verstoken halen we uit aardgas. Wat wekken er mee op, we laten er industrieën op draaien, we verwarmen er kassen mee op en natuurlijk onze eigen huizen. Oh ja; en vele van ons gebruiken het iedere avond voor dat lekkere avondmaaltje. Zo handig is dat spul (aardgas) maar toch draaien ze de kraan dicht!

Waarom?

Behalve verzakkende en scheurende huizen in Groningen is er nog een reden waarom het hoog tijd is om aardgas achter ons te laten. Het is net als kool en olie (fossiele brandstof). Bij de verbranding daarvan komt het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) vrij, en dat zorgt ervoor dat de aarde snel opwarmt. Er hebben 174 landen getekend op de klimaattop in Parijs en zo heeft ook Nederland dit klimaatakkoord getekend. >>>CO2- neutraal in 2050.

Hoe gaan we dit aanpakken in ons huishouden?

Het meeste gas word verstookt in je cv ketel, dat kan anders. Een klein deel van Nederland is nu al aangesloten op een warmtenet, een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Het is restwarmte uit de industrie, die anders gewoon in de lucht of het oppervlakte water geloosd wordt. Het warme water vanuit dit net verwarmt dan jouw huis. Dat klinkt best goed, maar toch heeft dit nadelen: de warmte in zo’n warmtenet komt nog maar wat vaak van energiecentrales die gas of kolen gebruiken. Hartstikke mooi dat die warmte niet verloren gaat. Maar de fossiele industrie moeten in 2050 ook opgedoekt zijn. Het is dus nog maar de vraag of die warmte er over een tijdje nog wel is.

Alles elektrisch

Naast klimaatonvriendelijk energiecentrales en fabrieken zijn er ook duurzame energiebronnen om zo’n warmtenet mee op te warmen. Hoe verwarm je je huis nou elektrisch efficiënt met een warmtepomp. Het werkt een beetje als een koelkast. Dat apparaat onttrekt warmte uit de binnenzijde en geeft die aan de achterkant af aan de omgeving. Een warmtepomp werkt ook zo, maar dan andersom. Hij onttrekt warmte aan van de buitenlucht, en geeft deze dan af aan je verwarmingssysteem in huis. Een warmtepomp levert meestal warmte van een relatief lager tempratuur. Dus dat vergt wel wat aanpassingen in je huis. Denk bijvoorbeeld aan grote radiatoren, zodat deze de warmte goed kunnen afgeven. Ook moet je je huis goed isoleren om warmte binnen te houden. Op deze manier is dat beetje warmte van de pomp toch behaaglijk warm in huis te krijgen.

Nadelen?

Ook kleven aan deze elektrische oplossingen weer een paar nadelen. Als alle huishoudens massaal over gaan op de elektrische warmtepomp stijgt de vraag naar elektriciteit enorm. Een heel groot deel hiervan wordt nog steeds opgewekt met gas en steenkool. Om een warmtepomp Co2 neutraal te laten draaien, moet er elektriciteit duurzaam opgewekt worden. Dit kan met bijvoorbeeld zon- en windenergie, maar hier hebben we op kort termijn lang niet genoeg van. Dus moet ons land hard aan de gang om dit op te wekken en zullen we moeten proberen een energie voorraad op te slaan. Hoe het precies gaat lopen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat we voor 2050 van het aardgas afgaan is wel zeker.

Moeten we nu massaal maatregelen nemen?

Dat hoeft niet perse, maar zit er een verbouwing in de planning, denk dan wel aan het verduurzamen van je huis!

Denk hierbij aan:

  • Isolatie (spouwmuurisolatie, vloerisolatie)
  • Hybride warmtepomp / elektrische warmtepomp
  • Vloerverwarming
  • Elektrisch koken