
Pandemie
Tijdens de Corona-crisis hebben veel bedrijven en fabrieken (tijdelijk) stil gelegen. Er werd ingeschat dat de woningmarkt af zou nemen en er veel minder vraag zou zijn naar de bouwmaterialen. Gedurende de pandemie bleek dat de economie niet zo erg te lijden heeft gehad als verwacht werd. De drukte op de woningmarkt is niet afgenomen en zijn er uiteindelijk minder materialen geproduceerd dan dat er vraag naar is.
Dat de prijzen van de bouwmaterialen stijgen is niet nieuw, meestal betreft het een stijging van een paar procenten. Dit wordt niet altijd én niet meteen doorberekend aan de klant. Nu het een stijging van meer dan 5% lijkt te betreffen zullen de aannemers toch iets door moeten gaan berekenen. Het verbouwen van de huizen lijkt nu meer in trek dan ooit. Als men niet verhuisd steekt men graag het spaargeld of de overwaarde in de verbouwing van het huidige huis.
Personeelstekort
Het lijkt niet zozeer iets te maken te hebben met de stijgende prijzen maar door het tekort aan vakmanschap in de bouwsector kan er meer tijd in een verbouwing gaan zitten dan anders. Als klant kan je dit merken omdat een verbouwing dan iets meer uren in beslag neemt.
Personeel dat nog bezig is met een opleiding zal er in de praktijk iets langer over doen dan de vakmannen die al helemaal klaar zijn. Als men in deze tijd met de handen wil gaan werken, of dit misschien al doet, is het geen probleem om een baan te vinden die bij hem/haar past.
We hopen dat de fabrikanten de productie snel weer op orde krijgen zodat de prijsstijging niet verder door hoeft te zetten.