6 situaties waarbij de groepenkast vervangen moet worden

In ons dagelijks leven speelt het gebruik en verbruik van energie een zeer belangrijke rol. Zo worden er steeds meer smarthome toepassingen geïnstalleerd. Maar ook onze (keuken)apparatuur vraagt steeds meer vermogen. En dat terwijl we ook nog gebruik willen maken van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Dit vraagt om de nodige aanpassingen aan uw meterkast. Zo is het steeds vaker nodig dat een groepenkast vervangen wordt. Bent u benieuwd of uw groepenkast vervangen moet worden? Caan Installatie & Afbouw geeft u 6 situaties waarin dit nodig kan zijn.

1. U heeft nog een oude stoppenkast

Woont u in een oudere woning? Dan heeft u wellicht nog een zogenaamde stoppenkast. Deze stoppenkast is vaak niet geschikt voor de toenemende vraag naar elektra in moderne huishoudens. Daarom raden we u aan om een oude stoppenkast te vervangen door een moderne groepenkast die voldoet aan de huidige veiligheidsnormen en regelgeving.

2. Nieuwe keukenapparatuur of elektrische grootverbruikers

Neemt u nieuwe keukenapparatuur in huis, zoals een vaatwasser, combimagnetron of inductiekookplaat? Of schaft u andere elektrische grootverbruikers aan, zoals een wasmachine of wasdroger? Deze producten vragen veel vermogen. En producten met een vermogen gelijk of hoger dan 2000 watt moeten op een aparte groep worden aangesloten. Als uw huidige meterkast niet voldoende groepen of capaciteit heeft om de extra belasting aan te kunnen, moet uw groepenkast vervangen worden. Uit veiligheidsoogpunt is het daarom bij de aanschaf van dergelijke producten van belang dat u uw groepenkast uitbreidt met aparte groepen.

3. Zonnepanelen plaatsen

Ook als u overstapt op zonnestroom, kan het zijn dat uw groepenkast vervangen moet worden. Hoeveel zonnepanelen u precies kunt aansluiten op een groep in uw groepenkast, is afhankelijk van het type omvormer dat gebruikt wordt. Een omvormer zet de opgewekte energie van de zonnepanelen om in bruikbare stroom. Bij de specificaties van elke omvormer staat aangegeven wat het maximale vermogen is. Op basis daarvan kan bepaald worden of uw groepenkast meer groepen nodig heeft en dus vervangen moet worden.

4. Elektrische laadpaal plaatsen

Gaat u elektrisch rijden? Dan wilt u natuurlijk wel een elektrische laadpaal voor uw deur hebben. In veel gevallen moet dan de groepenkast vervangen worden om veilig en efficiënt gebruik te kunnen maken van de laadpaal. Het toevoegen van een elektrische laadpaal kan de bestaande elektrische infrastructuur van uw woning overbelasten als uw groepenkast niet voldoende capaciteit heeft. Bovendien vereist een elektrische laadpaal vaak een aparte groep in de groepenkast. Laat daarom uw groepenkast vervangen als u een elektrische laadpaal bij uw woning besluit te installeren.

5. Frequente stroomuitval of kortsluiting

Als u regelmatig te maken heeft met stroomuitval of kortsluiting, kan dit een teken zijn dat uw meterkast overbelast is of niet goed functioneert. Dit kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook een veiligheidsrisico vormen. Een professionele inspectie kan dan bepalen of uw groepenkast vervangen moet worden om toekomstige problemen te voorkomen.

6. Wettelijke vereisten en veiligheidsnormen

De regelgeving en veiligheidsnormen voor elektrische installaties worden regelmatig bijgewerkt. Als uw meterkast niet meer voldoet aan de huidige normen, kan dit niet alleen een veiligheidsrisico zijn, maar ook problemen veroorzaken bij het afsluiten van een verzekering of de verkoop van uw woning. Het vervangen van uw groepenkast kan er dan voor zorgen dat u voldoet aan de nieuwste voorschriften.

Contact met Caan Installatie & Afbouw

Moet uw groepenkast vervangen worden? Dan kunt u vertrouwen op de uitgebreide kennis, kunde en kwaliteiten van Caan Installatie en Afbouw! Maak een afspraak met ons door te bellen naar tel:0341 428 444 of een e-mail te sturen naar info@caaninstallatie.nl. Dan voorzien wij u van een nieuwe groepenkast!